نائب رئیس هیات مدیره انجمن بتن ایران گفت: دهمین کنفرانس ملی بتن به مانند سالهای گذشته، به یاد دکتر مهدی قالیبافیان برگزار می شود و ۱۶ مهر، روز بتن به یاد استاد حامی است.
گفت و گو با مهندس جاوید خطیبی نائب رئیس هیات مدیره انجمن بتن ایران٬ به مناسبت برگزاری دهمین کنفرانس ملی بتن و شانزدهمین همایش روز بتن، که در ادامه از نظر شما خوانندگان گرامی می گذرد
شرایط بتن در ایران و دنیا چگونه ارزیابی می کنید و این صنعت در چه جایگاهی قرار دارد؟
بتن به عنوان مصالح منتخب قرن شناخته شده است؛ چرا که بعد از آب بیشترین مصرف را دارد به این دلیل که بخش عمده ای از آن مواد طبیعی مانند سنگ دانه است و جایگزین بسیار خوبی شده است. این محصول سازگار با طبیعت است و تولید و مصرف آن بسیار آسان می باشد و در تمام صنایع بتن به عنوان محصول پایه استفاده می شود در دنیا رشد لگاریتمی داشته است یعنی به عنوان مصالح منتخب استفاده می شود تقریبا” محصول بتن هیچ مشکل زیست محیطی ندارد و این از مزایای این محصول است. با نگاهی به کشورهای در حال توسعه خواهید دید که مصرف بتن این کشورها بسیار زیاد است. خوشبختانه در کشور ما نیز مصرف بتن بالا است.
حدود ۲۰ سال گذشته که وارد صنعت سیمان شدم بتن عمدتا دست غیر مهندسان بود. ما در ابتدا صنعت سیمان را مهندسی کردیم و به این نتیجه رسیدیم که صنعت بتن را نیز باید مهندسی کنیم. طی سال ۸۱ تا ۹۱ تلاش ما برمهندسی کردن صنعت بتن بود که مصداق خوبی شد و بسیاری از شرکت ها در این زمینه وارد شدند.
پس از استاندارد سازی این صنعت و همکاری دانشگاهیان و تلاش های انجمن بتن منجر به مهندسی شدن صنعت بتن کشور شد. خوشبختانه توان مهندسی ما بالا رفته است. امروز در مورد صنعت چشم اندازی صحبت می کنید که در مرکز تحقیقات در سال ۱۴۰۴ که عمده ی بتن های استاندارد c50 داشته باشد.
در این صنعت متخصصان ایرانی در امریکا و کانادا بسیار قوی هستند. می توان گفت در زمینه دانش بتن متخصصان ایرانی ما دارای رتبه ۶ دنیا هستند و در صنعت بتن در رتبه ۱۲ دنیا قرار داریم. در گذشته وقتی صحبت از مقاومت بتن می شد همه گمان می کردند که موضوع جریمه است اما متخصصان بتن که اکثر آن ها در انجمن بتن دانشجو بودند و اکنون در سراسر کشور و دنیا فعالیت دارند. فرهنگ سازی درستی در این زمینه انجام دادند و دیگر دید گذشته وجود ندارد . امروز متخصصان ایرانی در صنعت بتن و تکنولوژی مربوطه طراحی ها و تولیداتی در کشورهایی مثل آمریکا انجام می دهند که ۱۵۰ سال تضمین دارد نظیر اجرا و ساخت تونل و پل….
صنعت بتن بعد از این که مهندسی شد نیازمند توسعه و ترویج است. برای ترویج مهندسی بتن نیازمند کار در این بخش هستیم که به دلیل کمبود، این بخش افت کرده است . بهترین فرصت ایجاد رقابت است. که اکنون به دلیل کمبود کار در این بخش بحث کیفیت مطرح است که رقابت بر سر کیفیت است.اکنون کیفیت بتن خیلی بهتر از گذشته است چرا که رقابتی شده است و به اصطلاح کارخانه های سیمان و بتن به سمت مشتری مداری رفته اند و سعی در جلب رضایت مشتری دارند و تلاش می نمایند تا کیفیت محصولشان فراتر از تعهد باشد.
بخش دوم مربوط به تولید است. در تولید این محصول ۲تا ۳ برابر فراتر از نیاز کشور صنایع بتنی داریم. این موضوع در مورد ماشین آلات بتنی نیز صدق می کند و این نشان می دهد که کشور ماشین آلات بتنی خوبی دارد.
اما در زمینه سیمان در کشور ۸۵ تا ۹۰ میلیون سیمان توان تولید داریم که حدود ۵۰ میلیون تن آن مصرف می شود، باقی مانده را باید صادر کنیم که قیمت آن به دلار بسیار ناچیز است بنابراین باید کاری کنیم که سیمان غیر از مصارف درصنعت بتن مصرف شود. بهترین کاربرد بتن در کشور در جاده سازی است که به آن رویه های بتنی می گویند.
من در طی این چند سال این رسالت را دنبال کردم چرا که شرایط کشور را پیش بینی می کردم. مقالات متعددی در این زمینه نوشته شد و اکنون حدود ۲۰ میلیون تن از سیمان را می توان در بخش جاده سازی استفاده کرد و ۳۰ میلیون تن را نیز می توان صادر کرد. اکنون با این رسالت و در این راستا حرکت می کنیم که رویه های بتنی را در کشور توسعه دهیم. آقایان آخوندی، دکتر شکرچی زاده و وزرایی چون آقای زنگنه و دولت در این زمینه از ما حمایت کردند انجمن بتن، مرکز تحقیقات و دانشگاه ها از ما بسیار حمایت کردند که البته نبود نقدینگی مشکلاتی را برای این صنعت ایجاد کرده است. صنعت بتن ما نیازمند بازار است که بخشی از آن در ساختمان سازی و بخش دیگری در جاده سازی تامین می شود. به نظرم در کشورهای منطقه که نمی توانیم سیمان را صادر کنیم بر روی پروژه های جاده های بتنی در این کشورها کار کنیم که قطعاً ارزآوری بیشتری خواهد داشت و برای این کار بجای این که سیمان را از کشور صادر کنیم می توانیم خدمات مهندسی و محصولات نهایی را صادر نماییم .
– به عنوان نایب رئیس هیات مدیره انجمن بتن ایران در خصوص مراسم و برنامه های همایش و کنفرانس روز بتن که در تاریخ ۱۵ و ۱۶ مهرماه برگزار می شود، توضیح دهید.
امسال شانزدهمی است که همایش روز بتن برگزار می شود و بنده دبیر این همایش هم هستم یک کنفرانس بتن داریم که معمولا ۱۵مهرماه برگزار می شود و یک روز بتن است که شانزدهم مهرماه برگزار می شود. توسعه دانش بتن در سطح عمومی هدف روز بتن در ۱۶ مهر است و فراگیر شدن صنعت بین شرکت ها و دانشجویان از منظر عمومی است. تقریباً تمام مهندسین و متخصصان علاقمندان در این نشست شرکت می کنند اما محور کنفرانس ملی بتن در پانزدهم مهرماه علمی است و همایش روز بتن در سال ۹۷ با شعار “بتن آماده گذشته، حال و آینده” برگزار می شود کنفرانس علمی برای متخصصان و به خصوص دانشجویان مفید است چرا که این کنفرانس علمی و بسیار تخصصی است. مقالات تخصصی در این روز ارایه و کارگاههای تخصصی نیز برگزار می شود در همایش روز بتن طرح های برتر معرفی می شوند و پروژه های بزرگ در حوزه ساختمان تونل، راه و پل انتخاب شده و از آن تقدیر می شود. در نتیجه پیمانکاران علاقمند با یکدیگر به رقابت می پردازند. محل برگزاری این همایش، مرکز تحقیقات وزرات راه و شهرسازی است همچنین مسابقات دانشجویی امسال به میزبانی تبریز برگزار گردید.
دهمین کنفرانس ملی بتن به مانند سالهای گذشته به یاد دکتر مهدی قالیبافیان برگزار می شود و ۱۶ مهر ، روز بتن به یاد استاد حامی است.
کیفیت همایش امسال را چگونه ارزیابی می کنید و نقش همایش روز بتن که همواره سالیان گذشته برگزار شده در اعتلای این صنعت چگونه بوده است.
با توجه به این که در کمیته داوری هستم مقالات ارایه شده در این کنفرانس دارای سطح بسیار خوب است. شرکت ها نیز از این همایش حمایت می کنند همچنین در این همایش فضاسازی ترکیبی بی طرفانه را داریم و از بخش دولتی نیز دعوت شده در این همایش حضور داشته باشند.
خوشبختانه استقبال بسیار خوبی از این همایش هر سال صورت می گیرد و بسیاری از دانشجویان که در سالیان برگزاری با ما همکاری داشتند امروزه در این بخش به عنوان کار آفرین فعالیت می کنند.
گفتنی است، دهمین کنفرانس ملی بتن و شانزدهمین همایش روز بتن، توسط انجمن بتن ایران، طی روزهای ۱۵ و ۱۶ مهرماه سالجاری، در سالن همایشهای مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برگزار شد.